Fogalomtár

írta Sándor Zsolt
An image about dictionary

A cikksorozat előző részében a fogalmi modell alapjairól beszéltünk: mi is a fogalom, hogy jön létre, illetve hol a helye szoftverfejlesztésben. Ebben a cikkben a fogalmak rendszerezéséről, azaz a fogalomtárról olvashattok.

A fogalomtár kialakulása

 

A megbeszélések során el fogunk odáig jutni, hogy lesz egy csomó fogalmunk. Ha mondjuk szállítmányozásról beszélünk, akkor lesz feladónk, címzettünk, járatunk, járművünk, csomagunk, díjcsomagunk, számlánk, stb. Érdemes ezeket egy táblázata összegyűjteni, és leírni mellé, hogy a jelenlegi megértésünk szerint mit is értünk mondjuk egy járat alatt. Ezt a táblázatot érdemes egy olyan rendszerben tárolni, melyhez minden fél (ügyfél, pm, po, rendszerszervező, fejlesztő, tesztelő, stb.) hozzáfér. Erre nagyon sok megoldás létezik a piacon, a megosztott drive-tól kezdve a modellen át tetszőleges céltermék (pl. Confluence) használatáig. Érdemes olyat választani, amelyik a legjobban passzol a saját belső folyamatainkhoz. 

 

Fogalomtár és kontextus

 

Ez az a probléma, amibe szerintem mindenki legalább egyszer belefutott. Nem elég, hogy mást ért az üzlet és mást a fejlesztés egy fogalom alatt, gyakran előfordul, hogy a különböző üzleti területek is mást értenek ugyanazon fogalom alatt. Hogy mennyire mást az mindig kérdéses. Lehetséges, hogy csak az adott fogalomnak csak egy részhalmazára van szükségük (pl. a számlából mint fogalomból nekik csak a címzett és az összeg a fontos, és ezt is tárolják) vagy az is lehet, hogy teljesen mást (pl. “profil”). Az első feladatunk ilyenkor az, hogy észrevegyük, hogy itt bizony elbeszélés történik, és ezt felfedjük a résztvevők előtt. Ezért is elengedhetetlen az egyes résztvevők közötti kooperáció, mert ha ez nem történik meg, ha nem fedjük fel ezeket a problémákat, akkor az elbeszélés csak a termék átadása után fog csak kiderülni, amely sokkal-sokkal drágább lesz, mintha az analízist időben elvégeztük volna.

Amint tisztázódott, hogy az adott fogalom kontextusfüggő, két lehetőségünk van.

Az első lehetőség az, hogy az adott fogalmat letisztázzuk úgy, hogy mindenki számára ugyanazt jelentse. Nem elég azonban, hogy ugyanazt jelentse, az egyes területeknek ugyanúgy is kell gondolni rájuk. Ennek az előnyét nem kell ecsetelni, viszont előfordulhat, hogy erre nincs lehetőségünk. Könnyedén elképzelhetjük, hogy bizonyos esetekben ugyanazt a fogalmat az egyes részterületek másra használják, egyszerűen azért, mert az ő általuk használt nyelvben annak a fogalomnak egyedi, számukra fontos jelentése van, vagy pedig az általuk használt rendszerben, folyamatokban már létezik ez a fogalom.

Ilyenkor ezt el kell hogy fogadjuk, ezért bővítsük a fogalomtárunkat a kontextussal, tehát ezek után egy kontextus-fogalom-fogalom leírás hármassal tudunk dolgozni. Ez segíteni fogja a fejlesztőket abban, hogy lássák, hogy az egyik terület által használt fogalom egy kicsit (vagy jobban) eltér a másik területétől, ezért amikor a két rendszer kommunikálni fog, akkor a fogalmak közötti konvertálni/transzformálni kell majd. Ez már a domain driven design (DDD) területe, amiről majd későbbi cikkekben olvashattok.

 

A fogalomtár korlátai

 

A fogalomtár egy nagyon fontos, de nem elégséges technika, a következő hiányosságok miatt:

 

  • Kapcsolatok kezelése: a fogalomtár a fogalmakat nagyon szépen leírja, viszont ezek egymással való kapcsolatát már nagyon nehézkesen. A probléma megoldása a későbbiekben ismertetett grafikus ábrázolásmód lesz.
  • Átláthatóság: Sok fogalom esetén az egyes fogalmak, és ezek egymáshoz való kapcsolata nehezen áttekinthető, vizualizálható. A probléma megoldása a későbbiekben ismertetett grafikus ábrázolásmód lesz.
  • Változáskezelés: nehéz látni, hogy mikor, mi változott a fogalomtárban, illetve hogy ezek az információk a megfelelő felekhez eljussanak. Ezt akár szöveges, akár grafikus változáskezeléssel tudjuk kezelni.

Összefoglalás

 

A fogalomtár tartalmazza az adott témához tartozó összes fogalmat, azok kontextusát, és minden egyes fogalomról egy rövid leírást. Egy nagyon hasznos eszköz melyet érdemes rendszeresen használni, de önmagában kevés: a későbbiekben ismertetett grafikus ábrázolásmóddal együtt egy nagyon erős technika a tarsolyunkban.

 

Related Posts