Gaphor 2.8.0

írta Sándor Zsolt

Elkészült a nyílt forráskódú, multiplatformos modellező eszköz új verziója, mely mostantól támogatja a diagram típusokat, sablonokat, magnet tool-t, és sok egyéb mást is. Nézzük, milyen új funkciókkal gazdagodott ez a remek eszköz.

Letöltés és telepítés

Kezdjük a lényeggel: a Gaphor új verzióját a következő címről lehet letölteni: Download | Gaphor

Ha nincs rendszergazdai jogosultságunk a gépen, akkor használjuk a portable verziót, ami egyszerűen csak kicsomagolja magát egy általunk választott könyvtárba.

Sablon választó képernyő

A program elindításakor az első dolog, amivel találkozunk, egy sablon választó képernyő. Ezen a képernyőn ki tudjuk választani, hogy milyen kezdőmodell-t szeretnénk használni. Ha a generikusat választjuk, akkor egy üres modell-t kapunk, de ha bármelyik másikat, akkor egy előre kitöltött példamodellel kezdhetünk dolgozni.

Az UML kiválasztása esetén például a következő kezdőmodellt kapjuk:

Diagram típusok

A következő új funkcionalitás a diagram típusok bevezetése. A korábbi verziókban csak egyetlen, úgynevezett generikus diagram típus volt támogatva, az új verzióban viszont az összes diagram típus támogatásra került.

Mágnes tool

Ha nagy diagramokkal dolgozunk, és sok elemeket együtt akarunk mozgatni, akkor a magnet/swipe tool egy nagyon hasznos eszköz. Az új verzióban ez is implementálásra került: a general toolbar-on tudjuk a patkómágnes ikon kiválasztásával aktiválni, majd a képernyőre kattintva a bal egérgomb nyomva tartása mellett tudjuk használatba venni.

Elemek törlése

Az új verzióban az elemek törlésének a módja is átgondolásra került. A korábbi verziókban ha a diagramon töröltünk egy elemet, akkor a rendszer megnézte, hogy esetleg más diagramon is használva volt-e, és ha nem, akkor automatikusan törölte az elemet a modellből. Ez egy nagy modell esetén elképesztően veszélyes lehet, ezért két külön megoldás is implementálásra került: amennyiben egy ilyen elem törlésre kerül, akkor arról a felhasználó egy értesítést fog kapni, így a műveletet a CTRL + Z gomb megnyomásával vissza tudja vonni.

Lehetőség van arra is, hogy a képernyő jobb oldalán található beállításokban (fogaskerék ikon) a modellből törlés funkciót kikapcsoljuk, így a diagramon való törlés esetén sosem kerül a modell elem törlésre.

Ha mégis törölni akarjuk a diagramon már nem szereplő modell elemet, akkor azt a fa nézetben tudjuk megtenni:

Teljes funkciólista

Természetesen ez nem az összes új funkció illetve hibajavítás, a teljes listát a következő oldalon lehet megtekinteni:

Release Version 2.8.0 – Diagram Types, Starting Templates, & Magnet Tool · gaphor/gaphor (github.com)

Related Posts