Van róla fogalma? Fogalmi modellezés…

írta Sándor Zsolt

Bevezető

 

Előfordult már, hogy egy ügyféllel, kollégával, családtaggal történő beszélgetés során nem sikerült megérteni egymást, és mindenkinek az volt az érzése, hogy a kommunikáció félrecsúszik, a felek elbeszélnek egymás mellett? Vajon hogy sikerült a helyzetet feloldani? Sikerült felismerni, hogy nem egy “nyelvet” beszélünk, ugyanazon fogalmak alatt valójában mást értünk, majd ezek után sikerült egy közös “nyelvet”, közös fogalomtárat kialakítani?

 

A következő cikkben a fogalmi modellezést (concept modelling) szeretném bemutatni, mely segítségével nagyságrenddel csökkenthető az egymás mellett történő elbeszélések és az ebből adódó problémák mennyisége.

 

A fogalom és annak létrejötte

 

A világban különböző dolgok vesznek minket körül, melyek mind egyediek és megismételhetetlenek. Ezeket a dolgokat nevezhetjük “objektumok”-nak. Látjuk, hogy ezen objektumok rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, amelyek alapján csoportosíthatóak, kategóriákba sorolhatóak. A besorolás után az egyes kategóriákat elnevezzük, így jönnek létre a fogalmak.

 

A következő kép segítségével nézzük meg, hogyan is történik a kategorizálás majd a fogalomalkotás.

 

 

Jason Thien – Traffic In Kota Kinabalu City – https://www.flickr.com/photos/26978304@N08/7156187749

 

Mit látunk a képen? Látunk bizonyos dolgokat, amelyek mozognak. Elég hasonlóak egymáshoz, szállítanak valamit vagy valakiket, kerekeken gurulnak, rakjuk hát őket egy kategóriába, és ezt a kategóriát nevezzük mondjuk járműnek. Mik azok, amik a járműben vannak? Hívjuk őket utasoknak. Mit látunk még a képen? Látunk valami szürke foltokat, amelyeken az előbb említett jármű fogalommal meghatározott objektumok haladnak. Hívjuk ezt útnak. Látunk még fényt adó elemeket, ezeket ugyancsak egy kategóriába sorolhatjuk, és nevezhetjük például lámpának. Látunk még táblákat, növényzetet, kerítést, járdát… Meddig folytatjuk ezt a kategorizálást? Egészen addig, míg el nem érjük a célunkat. Hogy mi a célunk? Nos, ez csak rajtunk múlik.

 

Ha belegondolunk, az előbb – önkényesen – meghatározott fogalmaink a legritkább esetben léteznek önállóan, legtöbbször kapcsolódnak más fogalmakhoz. A járműben utasok utaznak. A járműveket lehetőségünk van további alkategóriákba bontani, például busz, személygépjármű, motor. A jármű áll különböző részekből. A fent említett lámpáknak is vannak alkategóriái, például háromfényű lámpa, gyalogátkelő lámpa, kandelláber …

 

Ez az a pont, ahol érdemes egy kicsit megállni és elgondolkodni. Nem pont ugyanazt tettük, mint amikor a szülő leül a gyermekével és egy képeskönyv segítségével megmutatja neki a zsiráfot, a nyulat, meg az atomerőművet? Mit is csinál ilyenkor a szülő? A szülő ilyenkor fogalmakat tanít meg a gyerekének, mely később lehetőséget biztosít a gyors és hatékony kommunikációra. 

 

A fogalom helye a szoftverfejlesztésben

 

Hogy kapcsolódik az egész a szoftverfejlesztéshez? Amikor szoftvert fejlesztünk, akkor mindig valamilyen üzleti igényre próbálunk megoldást találni. Az üzleti igényt pedig a megrendelő fogalmazza meg, aki saját fogalomtárral rendelkezik, melyet ő a napi munkája során használ. Ilyen a járat, a beszerzés, az igénylés, a csomag, a szállítmány, a menetrend, a nyomtatvány. Ha nem értjük meg, vagy nem pontosan ugyanazt értjük egy fogalom alatt mint amit a megrendelő, akkor az általunk nyújtott megoldás nem arra a problémára fog megoldást adni, amit az ügyfél szeretne.

 

 

 

A fogalmi modellezés

 

Amikor egy adott problémát meg akarunk érteni, ahhoz először meg kell határoznunk, hogy mi is az, amiről egyáltalán beszélünk: milyen fogalmaink vannak és ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Ezt hívjuk fogalmi modellezésnek (concept modeling) és ez talán a legalapvetőbb modellezési módszertan, melyet egy termék fejlesztése során használunk.

 

Fontos megérteni, hogy ez egyfajta nézete a valóságnak, mely annyira lesz jó, amennyire a céljainknak megfelel. Mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy az a fogalom, amit mi használunk, az tényleg megfelelő-e, illetve hogy a kapcsolatok, melyek a fogalmainkat összekötik, segítenek-e a problémáink megoldásában.

A cikksorozat következő részében a fogalmi modellezés technikai módszertanával fogunk foglalkozni….

 

Related Posts